Weekendresor

Tid för härlig njutning

Resa till Karibien? Här är dom bästa planeringstipsen

Är drömmen om en resa till Karibien på väg att bli sann? Med sina långa, vita stränder som möter det azurblåa vattnet är det minst sagt ett drömresemål för många – både för dom som vill njuta av sol och bad och för dom som är sugna på spännande upplevelser. För att få ut så mycket som möjligt av resan är det bra att planera och här följer några bra tips.

Resa till Karibien – när är bästa tiden?

När är den bästa tiden för att resa till Karibien? Det beror förstås lite på vad som önskas, främst när det kommer till väder. Karibien är ett tropiskt område, där temperaturen sällan understiger 20 grader så värme finns det i princip året runt. Däremot förekommer regn, – och orkanperioder, vilka infaller under våren, sommaren och en bit in på hösten.

Den optimala tiden för att resa till Karibien, med störst chans för soligt och fint väder, är mellan december och april. Det är även då dom flesta charterbolag erbjuder resor hit, just för att det är högsäsong.

Vad är målet med resan?

Att landa på en tropiskt ö kan vara en upplevelse i sig men inför en resa till Karibien kan det vara smart att ta reda på mer om vad som finns att göra i det aktuella området. Är syftet med resan sol, bad och att bara må gott kan det ändå vara skönt att ha koll på stränder, restauranger och liknande.

Är målet att se och uppleva mer än bara en plats är det bra att förbereda sig ännu mer innan det är dags för planet att lyfta.

Planera utflykter i förväg

Vid en resa till Karibien finns många härliga utflyktsmål och vackra platser att se – nästan oavsett destination. Är tanken att ge sig i väg på olika typer av utflyter kan det alltså vara bra att planera dessa i förväg – kanske till och med göra bokningar om det finns möjlighet till det.

Ett vanligt upplägg för den som både vill uppleva och njuta av semester är att planera utflyter och aktiviteter ungefär varannan dag, så att det samtidigt finns utrymme för lata dagar på stranden.

Några av dom saker som finns att göra och uppleva i Karibien är:

 • Snorkling
 • Båtturer
 • Kulturella upplevelser
 • Naturupplevelser, så som regnskog och vattenfall

Att besöka Stockholms skärgård

Stockholms skärgård är en av de vackraste platserna i Sverige, särskilt om man tycker om att vara nära havet. Det är Sveriges största skärgård med omkring 24000 öar! Det finns bara en skärgård i Östersjön som är större än Stockholms skärgård och den ligger i Finland. Av de 60000 hus som finns i Stockholms skärgård så tillhör ungefär 10000 av dem den bofasta befolkningen, det vill säga de personerna som bor i skärgården året runt och till exempel pendlar in till Stockholms stad för att jobba. De resterande 50000 husen är fritidshus och tillhör således de som är bofasta någon annanstans, ofta inne i city. Många som åker ut och besöker Stockholms skärgård gör det för att komma bort från storstadslivet, om än bara för några dagar. Innan man åker dit så kan det vara roligt att lära sig lite om djurlivet och naturen i skärgården.

Miljön i Stockholms skärgård


Stockholms skärgård är som sagt en mycket stor skärgård och den täcker hela 1700 kvadratmeter. Av den totala ytan så utgörs ungefär 500 kvadratmeter av öarna. I skärgården så råder det ett typiskt kustklimat. Inlandsisen och den efterföljande landhöjningen gör därtill att Stockholms skärgård har en rätt unik natur. Dessutom så har människan spelat en stor roll när det kommer till att forma miljön där, allt ifrån båttrafiken och sjöfarten, till jordbruk, militären och såklart alla tusentals gäster som besöker skärgården särskilt på sommarhalvåret.

Ytter- och innerskärgården

Man brukar tala om ytterskärgården och innerskärgården när man talar om Stockholms skärgård. Ytterskärgården drabbas mer av lite hårdare väder och på öarna i den här delen av skärgården, som ligger mera glest, så bor det inte lika mycket folk. I ytterskärgården finns det många olika växt- och djurarter som trivs i den här typen av naturmiljö. I ytterskärgården av Stockholms skärgård så är bland annat följande djur- och växtarter vanliga:

 • Gråsäl
 • Havsörn
 • Berguv
 • Blåstång
 • Majviva
 • Havstulpan

I innerskärgården finns det också många olika arter, och där har exempelvis kanadagåsen växt sin population allt starkare de senaste åren. Det förekommer mycket förebyggande bevarandearbete av bland annat Skärgårdsstiftelsen. Det finns också ett flertal olika projekt som syftar till att skydda arter som hotas med utrotning i Stockholms skärgård.

Prisexempel på hälsokontroll i Stockholm

Hälsokontroll är ett relativt brett begrepp som kan innefatta en analys av järnvärdet likväl som en omfattande undersökning genomförd av en läkare. Hur stor kontrollen är avgör självklart även priset. Här nedan följer några exempel på företags priser för hälsokontroll i Stockholm.

Extra omfattande hälsokontroll i Stockholm

De största hälsokontrollerna kallas ofta för XXL, XL eller liknande. Detta för att visa på att det är de mest omfattande. Här genomförs både blodprover och urinprover (i vissa fall även avföringsprover) för att få fram så många markörer att analysera som möjligt. Inom hälsokontrollen ingår även träff med läkare vid en eller två tillfällen. Vid dessa tillfällen kan både undersökningar ske samt samtal föras kring mående och livssituation. Därmed kan även riskbeteenden upptäckas som ökar risken för kroppsliga besvär i framtiden.

För att kunna följa utvecklingen rekommenderas denna hälsokontroll en gång vart tredje år förutsatt att inte några större avvikande värden hittas. I annat fall kan uppföljning behöva ske oftare. Prisexempel för hälsokontroll: En läkarmottagning i Stockholm tar 7 900 kr för deras största hälsokontroll. Bland annat ingår det som nämns i texten ovan.

Blodprov på ett enda värde

Är du intresserad av ett enda värde kan ett enklare och billigare blodprov användas. Det kan exempelvis handla om att järnvärdet önskas följas för att se om annan kost har kunnat påverka värdet över en längre period. Ett hälsoföretag i Stockholm som erbjuder provtagningar via blodprov låter sina kunder boka provet online och därefter välja en vårdcentral dit de går för att göra provtagningen. Dessa skickas på analys och svaret går sedan att se genom att inloggning sker på företagets hemsida. Någon läkarundersökning sker alltså aldrig utan detta är enbart tester på vissa blodmarkörer.

Prisexempel hälsokontroll hos privat aktör: Hos detta hälsoföretag kostar ett blodprov mot järn 495 kr och innefattar kontroll på järn, ferritin samt blodstatus på fem olika markörer. Som visas ovan kan det vara extremt stor skillnad på priset – men även innehållet. Generellt kostar det lika mycket i Stockholm som i resten av Sverige. Det som istället avgör priset är just vad som kontrolleras. Det gäller därmed att jämföra noga då det kan vara extremt stor skillnad. Detta även om kontrollerna har samma namn men erbjuds av två olika aktörer.

Vad avgör priset på hälsokontrollerna?

 • Hur många värden som analyseras
 • Enbart blodprover eller även läkarundersökning
 • Antal träffar med läkare
 • Vilka fysiska tester som ingår

Vaccination i Stockholm – såhär gör man

Vaccination är något som blir allt vanligare bland Stockholmarna. Tillgängligheten har gjort det enklare och många väljer att göra sin vaccination inför utlandsresan på någon av alla de mottagningar som finns i Stockholm.

Den som behöver vaccination i Stockholm har många alternativ att välja mellan. I Stockholm finns mängder med mottagningar för vaccination och det är aldrig långt till närmaste mottagning. Den som vill besöka en vaccinmottagning på lunchrasten ska kunna hitta en i närheten av sin arbetsplats i Stockholm. Den som föredrar att vaccinera sig på vägen hem hittar enkelt en mottagning för vaccination i anslutning till pendeltåg eller tunnelbana. För en person som vill besöka en mottagning för vaccination i Stockholm finns flera alternativ. Antingen kan man boka en tid på nätet eller så kan man gå på drop-in. Tillgängligheten är en av de anledningar till att det är fler som vaccinerar sig idag än förr i tiden.

Vaccination inför resan – enkelt att fixa i Stockholm

Vilka vaccin man behöver inför utlandsresan beror på en mängd saker. Första och främst beror det på var man ska åka. Sedan beror det på vad man ska göra. Det beror även på hur länge man ska stanna. Kort sagt så är det stor skillnad på att vistas i Thailands huvudstad Bangkok en vecka eller att hänga i djungeln i Borneo i en månad. Din vaccination ska anpassas efter just din specifika resplan och därför kan det vara bra att rådfråga en mottagning för vaccination i Stockholm. Dessa är generella riktlinjer:

 1. Vanliga sjukdomar att vaccinera sig för är hepatit A och B.
 2. Det är även vanligt att man behöver en vaccination mot malaria eller gula febern. Vissa länder kräver att man är vaccinerad mot gula febern för att man ska få komma in i landet.
 3. Tyfoid är ett annat vaccin som kan vara aktuellt beroende på hur länge man ska stanna och vad man ska göra.

I Stockholm finns en mottagning för vaccination i alla stadsdelar. Man kan söka på nätet eller leta i sitt lokala område. Många mottagningar för vaccination i Stockholm erbjuder drop-in och ligger i gatuplan, något som gör det enkelt att gå förbi.

Badhanddukar för hem och stuga

Vem tycker inte om att kunna glida ner i badkaret och känna hur stress och krav sakta rinner bort? Det är en lång tradition av bad som tagit oss fram till dagens SPA vistelser och motionsbassänger. Att vistas i vatten verkar ge de flesta en känsla av rofylld vila från vardagens alla göromål. Kanske är det också därför marknaden för badartiklar växt i takt med att tempot ökar. Oavsett hur det förhåller sig med den saken kan man slå fast att man kan vinna på att varva ner ibland. Detta egentligen helt oavsett vem man är och vad man ägnar sig åt. Att välja ut detaljerna som skall fylla badrummet är en del i den process som sedan kommer att fungera som rekreation när den än behövs. Badlakan är någonting som bör väljas med omsorg. Det är viktigt att man kan uppskatta såväl textur som färger för att det inte skall störa upplevelsen. För vissa är det Turkiska badhanddukar som är det självklara valet. Andra föredrar frottéhanddukar som för tanken till barndomen. Oavsett vad man tycker bäst om, går det att hitta via badhandduken.se

Små handdukar

Ett viktigt komplement till de större badhanddukarna är de små handdukar som används till händer och ansikte. Här är det viktigt med mjuka och effektiva handdukar som absorberar fukt snabbt och enkelt. En allt för grov frotté kan kännas sträv mot huden och förta lite av upplevelsen. Undantaget är handdukar för bastubad. Dessa skall enligt vissa traditioner vara hårt tvättade och sträva för att verkligen dra ut fukt från porer över hela kroppen. Det är dock helt upp till var och en att avgöra om man vill följa denna tradition eller inte.

För den som är noga med att inredning och textil skall passa ihop, kan det vara bra att fundera en extra gång över vilka små handdukar man väljer att införskaffa. Kanske vill man ha allting i samma färg för att det skall bli en enhetlig känsla i badrummet. Ett alternativ till detta är att hålla isär färgerna så att man snabbt får en överblick av vad för handdukar som finns rena och tillgängliga. Det finns många intressanta färgkombinationer som kan ge en känsla av energi i ett rum som annars går i vitt.

Kombinera handdukar och prydnader med en härlig doft och en ljusstake så är det så gott som färdigt att njuta.

Slottsweekend i Stockholm – något för alla

Slottsweekend

Slott och herrgårdar känns som något avlägset, något som fanns för länge sedan och i sagoböckerna. De har något magiskt och mystiskt över sig och det är nog inte många som skulle tacka nej till att i alla fall få sova en natt i ett slott. Det de flesta inte vet är att det är möjligt och väldigt lätt att få till. Det finns flera olika herrgårdar och slott som är öppna som hotell och som erbjuder olika paket och detaljer till sina gäster. Runt omkring Stockholm finns det flera att välja mellan och alla lika vackra och majestätiska. En slottsweekend är något för alla och här förklarar vi varför.

För familjen

Föreställ dig att vara ett barn som varje kväll får höra en godnattsaga om prinsar, riddare och drottningar, som leker prinsessa och prins med sina kompisar och äter prinsesstårta på sin födelsedag. Föreställ dig sedan att dina föräldrar berättar för dig att du ska få bo på ett äkta slott. För barn är detta det bästa som finns. Att på riktigt få äta i en slottssal, sova i en himmelsäng och vara omringad av fina detaljer. Den perfekta platsen för att leka prins och prinsessa. Många arrangörer erbjuder även barnpaket som innehåller aktiviteter med en slottsprägel: Rida på hästar, äta kungligt gått och prova kläder. Antingen kan föräldrarna ha kul med barnen eller passa på och njuta av lite egen tid i restaurangen eller spat om det finns.

För turturduvorna

Vad kan vara mer romantiskt än en herrgård som påminner än om hjältar och hjältinnor, baler, frierier och att rida i solnedgången. Det kan vara svårt att verkligen få tid för sin andra hälft i vardagen och då kan det vara skönt att få känna att man åker iväg, trots att man bara är utanför staden. Att stället man åker till dessutom är fullproppat av romantik gör det inte sämre. På slottet kan man dessutom njuta av långa middagar med god mat, spa behandlingar och massage och frukost i en himmelsäng.

För kontoret

Om ni letar efter en mer spännande konferens är slott och herrgårdar något för er! Bytet av omgivning till något så vackert som ett gammalt slott, omringad av natur gör underverk för koncentrationen. Dessutom erbjuds gourmetmat och man har tid att verkligen njuta av konferensen och lära känna deltagarna på riktigt.

Res efter pensionsåldern

När arbetet kräver stora delar av årets dagar, är det svårt att hinna resa och njuta av vardagen. Många gånger är det först efter pensionen som vi kan unna oss den lyx vi önskat. Att se över sin pension och sina pensionsfonder, kan spela stor roll. Om man har bra avkastning i sin PPM är resor och flärd även närmare. Advisor fondförvaltning är erfarna när det kommer till pension och har varit bäst i klassen när det gäller avkastning. Flera bra företag finns inom PPM men det är bra att gå igenom dessa olika och varierade aktörer.

Kritiska röster menar att premiepensionssystemets fondtorg innehåller för många fonder, samt att det är svårt och besvärligt för den som saknar kunskaper om fondsparande. De personer som är mer positivt inställda till premiepensionen hävdar å sin sida att systemet gör det möjligt för den som önskar att kunna välja fritt bland fonderna, och att systemet gör det möjligt att åstadkomma en högre avkastning på pensionspengarna. En del pensionssparare tycker att premiepensionssystemet borde avskaffas, medan andra tycker att systemet är oumbärligt.

Rabatterade fondavgifter

Pensionsmyndigheten har förhandlat fram rabatter på avgifterna i de fonder som ingår i premiepensionssystemet. Dessa rabatter uppgår i runda slängar till två tredjedelar av avgifterna. Detta medför att utbetalningen av premiepensionen blir mer än 15 procent högre än den hade blivit utan rabatten. I det traditionella fondsparande som sker utanför premiepensionssystemet får spararen generellt sett ingen rabatt på fondavgiften för motsvarande fonder.

Vad innebär PPM-förvaltning?

Idag anlitar många sparare en extern förvaltare som exempelvis PPM-förvaltaren Advisor. Det betyder att de har en fondförvaltare som sköter om PPM-kontot och gör de fondbyten som förvaltaren anser vara nödvändiga. Fördelen med detta är att du får hjälp av en erfaren förvaltare och inte behöver sätta dig in i fondsparande och premiepensionssystemet. Ditt PPM-konto får den aktiva förvaltning som i många fall är nödvändig för att åstadkomma en hög värdeutveckling på kontot, samtidigt som du själv kan vara passiv och luta dig tillbaka i fåtöljen. Istället för att ägna tid och energi åt att hålla koll på fondmarknaderna kan du fokusera på att tjäna in pensionsrätter eller lägga mer tid på nöjen.

Vad är AP7 Såfa?

De pensionssparare som inte önskar göra ett aktivt val av fonder för premiepensionen fortsätter att ha sina premiepensionspengar placerade i det förvalda alternativet AP7 Såfa (Sjunde AP-fonden). Det är också hos detta statliga förvaltningsalternativ pengarna kommer placeras om Pensionsmyndigheten får sin vilja igenom. Det finns ett förslag som, om det går igenom i riksdagen, kommer innebära att alla pensionssparare med jämna mellanrum tvingas bekräfta sina fondval. I de fall där valet av fonder inte bekräftas kommer pensionsspararen anses vara inaktiv, varpå dennes premiepensionspengar flyttas till AP7 Såfa.

Resetips

Om ni börjar planera en resa så kanske det inte känns så krångligt, men så fort barn kommer in i bilden så är det alltid viktigt att fundera lite extra på var ni egentligen ska resa. Om ni bestämmer er för att resa med era barn så är det viktigt att ni åker till ett resmål som inte bara ni kommer att uppskatta men att ni ser till att planera en semester som era barn faktiskt kommer att ha kul på.

Om ni tror att ni har hittat ett resmål som både ni och barnen kommer att uppskatta så är det alltid en bra idé att dubbelkolla hur vädret ser ut i det land när ni har tänkt åka dit. Tips om bra resmål finns här. Om ni planerar att resa iväg under sommaren så kan det hända att det resmål som ni har ställt in er på inte kommer fungera för era barn. Särskilt om ni har mindre barn så är det väldigt viktigt att ni tänker på att det alltid finns en risk med att åka till ett väldigt varmt land under deras varmaste månader. Om ni till exempel har bestämt er för att åka till Egypten i juni månad så kan det vara värt att tänka om eftersom landet kan vara för varmt under denna period. Mindre barn är alltid mer känsliga för värmen än vuxna och det är ofta enklare för ett mindre barn att drabbas av solsting eller att bli uttorkad. Så om ni väljer att åka till ett varmt land, var noga med att skydda era barn mot solen och värmen.

Stora resmål

När ni har bestämt er för att ta iväg hela familjen på semester så kan ni bland annat välja att bege er till populära resmål som Cypern, Kreta, Rhodos, Dominikanska Republiken eller varför inte prova på en resa till Gambia? Men när ni åker iväg på semester med era barn så finns det så många fler resmål att välja mellan. Beroende på när ni bestämmer er för att åka iväg på er semester så kan ni åka till Thailand, Kanarieöarna, Malta, Kroatien, Turkiet, Tunisien, Spanien, Italien och många, många andra länder i och utanför Europas gränser. Om ni vet att era barn trivs som fisken i vattnet så kan det alltid vara en bra idé att dubbelkolla vattentemperaturen i de olika länderna. Under våren så är haven i närheten av de flesta Europeiska länder fortfarande relativt kalla och därför kan det vara bättre att vänta med er resa tills under sommaren, eller att helt enkelt dra er ännu längre söderut eller varför inte österut?

När ni planerar en resa med hela familjen så är det inte alltid lätt att veta hur era minsta barn kommer att reagera när de flyger för första gången. Många barn kan bli otåliga av att sitta stilla under en hel flygning och många av dem kan också lida av lock under flygets gång vilket antagligen inte kommer att leda till glada miner. För att göra flygningen så lätt som möjligt för er så är det alltid bra att planera för vad som kan gå fel innan ni hoppar på planet. Ha med er tillräckligt med snack, underhållning och annat för att hålla era barn sysselsatta under flyget eller låt dem helt enkelt sova om det är den tiden på dagen.

© 2024 Weekendresor

Tema av Anders NorenUpp ↑